Rýže (na cca 4-5 rolek sushi)
- 1 hrnek sushi rýže
- 2 hrnky vody
- několik lžic sushi octa (ochucený japonský rýžový ocet)
Rýži probereme, propláchneme několikrát studenou vodou. Vsypeme do hrnce, zalijeme 2 hrnky vody. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 5 minut na silném plameni (pozor aby se nepřipálila). Poté hrnec přikryjeme poklicí, stáhneme z ohně a necháme 20 minut odstát. Do odstáté rýže přimícháme ocet, lehce promícháme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Pro jednu rolku potřebujeme:
- 2/3 z plátku řasy NORI (15 x 21 cm)
- 120 g rýže
- 45 g losos nakrájený na 1 cm silné proužky
- 30 g okurka nakrájená na tenké nudličky
- 5 g majonéza
- Wasabi (japonský zelený křen)
- Sojová omáčka Kikkoman
- Nakládaný růžový zázvor
Postupky:
Nerovné okraje zařízneme a z válečku nařežeme 4 až 6 kusů. Kousky namáčíme v kikkomanu a zajídáme nakládaným zázvorem.