- 300g drůbežích jater
- hrst lístků bazalky, nasekaných najemno
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 500g kuřecích řízků
- 2 vejce
- 200 ml smetany na šlehání
- 100g pistáciových oříšků
- 1 balení hotového listového těsta
- 1 rozšlehaný žloutek na potření těsta
- pepř, sůl
|
1. Játra nakrájejte na silnější plátky, osolte je, opepřete, promíchejte s bazalkou a nechte 2 hodiny odležet v lednici. Do rozehřáté pánve nalijte olej, krátce v něm osušená játra opečte a nechte je vychladnout. |
|
|
|
2. Kuřecí řízky nakrájejte na menší kousky a spolu se smetanou a osolenými, opepřenými a ušlehanými vajíčky je rozmixujte v robotu. Pak je vraťte na 30 minut do lednice. |
|
|
|
3. Troubu rozehřejte na 200°C. Formu vyložte pečícím papírem a potom rozváleným lístovým těstem. |
|
|
|
4. Na těsto skládejte jednotlivé vrstvy - nejdříve rozmixované maso, pak plátky odleželých jater, na ně zase maso, pokračujte ořechy atd. Poslední vrstvou by mělo být maso. Nahoru položte plát listového těsta a malým kulatým tvořítkem v něm vyřízněte otvor, aby mohla unikat pára. Okraje těsta potřete žloutkem a mírným tlakem je spojte. |
|
|
|
5. Z odřezků těsta můžete vytvořit ozdobné lístečky a žloutkem je přilepit na povrch. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem a dejte na 40-50 minut péčt do rozehráté trouby. Kdyby se těsto pěklo příliš rychle, přikryjte ho listem pečíčího papíru. Upečenou paštiku nechte úplně vychladnout pak ji na 24 hodin postavte do lednice. |
Hotovou paštiku podávejte rovnou v nádobě, ve které se připravovala, nebo ji vyklopte na prkénko a nakrájejte na silnější plátky. Jako příloha se hodí bageta a pomerančová marmeláda, či pikantní čatní.