Na 4 porce potřebujeme:
- 1 velké kuře (min 1,5 kg) vcelku
- 600 g šalotky
- 2 jablka
- 2 hrušky
- Hrst hrozinek nebo sušených brusinek
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce medu
- 4 cl calvadosu nebo jiné pálenky
- Špetka šafránu
- Sůl
1. Kuře opláchneme, očistíme, osušíme, osolíme, potřeme celé olejem, dáme na pekáč prsy nahoru a podlijeme 1 dcl vody. Vložíme do trouby, nízký rošt, pečení pouze zespoda na 180°C a za stálého polévání a podlévání pečeme asi hodinu. Potom kuře obložíme očištěnými celými cibulkami šalotky, které jsme promíchali s kuřecím výpekem. Kuře celé potřeme glazurou ze 2 lžic rozpuštěného másla, medu a kečupu. Troubu nyní zapneme i na horní pečení, 190°C. Kuře dopékáme asi 30 minut. Každou chvilku kuře znovu potřeme medovou glazurou. Šalotky vždy promícháme s výpekem.
2. Než se kuře dopeče nakrájíme hrušky a jablka i se slupkou na tenké nudličky. Na pánvi rozpustíme cukr až lehce zkaramelizuje, přidáme zbylé máslo, nudličky ovoce, hrozinky a šafrán. Necháme podusit, až se cukr rozpustí a vydusí veškerá tekutina. Nakonec přilijeme pálenku a necháme ji odpařit.
3. Upečené kuře i šalotky vyjmeme z pekáče a do výpeku vmícháme ovoce. Získá vynikající chuť. Kuře naporcujeme a na talíře dáme vždy kousek bílého masa, kousek tmavého masa, několik pečených cibulek a přikryjeme ovocem.
Postupky – porcování kuřete u stolu:
Potřebujeme prkýnko, dranžírovací příbor (velký ostrý nůž a vidlička)