RECEPTY Krok za Krokem

Kuře s opečenou šalotkou a šafránovým ovocem

Kuře s opečenou šalotkou a šafránovým ovocem

Vánoční speciál Vlasta
Připravil Michal Nikodem, fotograf Tomáš Bém

Na 4 porce potřebujeme:

  • 1 velké kuře (min 1,5 kg) vcelku
  • 600 g šalotky
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • Hrst hrozinek nebo sušených brusinek
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce medu
  • 4 cl calvadosu nebo jiné pálenky
  • Špetka šafránu
  • Sůl

1. Kuře opláchneme, očistíme, osušíme, osolíme, potřeme celé olejem, dáme na pekáč prsy nahoru a podlijeme 1 dcl vody. Vložíme do trouby, nízký rošt, pečení pouze zespoda na 180°C a za stálého polévání a podlévání pečeme asi hodinu. Potom kuře obložíme očištěnými celými cibulkami šalotky, které jsme promíchali s kuřecím výpekem. Kuře celé potřeme glazurou ze 2 lžic rozpuštěného másla, medu a kečupu. Troubu nyní zapneme i na horní pečení, 190°C. Kuře dopékáme asi 30 minut. Každou chvilku kuře znovu potřeme medovou glazurou. Šalotky vždy promícháme s výpekem.

2. Než se kuře dopeče nakrájíme hrušky a jablka i se slupkou na tenké nudličky. Na pánvi rozpustíme cukr až lehce zkaramelizuje, přidáme zbylé máslo, nudličky ovoce, hrozinky a šafrán. Necháme podusit, až se cukr rozpustí a vydusí veškerá tekutina. Nakonec přilijeme pálenku a necháme ji odpařit.

3. Upečené kuře i šalotky vyjmeme z pekáče a do výpeku vmícháme ovoce. Získá vynikající chuť. Kuře naporcujeme a na talíře dáme vždy kousek bílého masa, kousek tmavého masa, několik pečených cibulek a přikryjeme ovocem.

Postupky – porcování kuřete u stolu:

Potřebujeme prkýnko, dranžírovací příbor (velký ostrý nůž a vidlička)

 

kuře 1 1. Kuře přendáme na prkýnko. Nejprve od těla oddělíme jedno stehno a odkrojíme ho v kloubu od hřbetu. 
 
kuře 2 2. Stehýnko v kolenním kloubu rozpůlíme a přendáme na nahřátý talíř. Celý postup opakujeme i u druhého stehna. 
kuře 3 3. Poté postupně odkrajujeme plátky masa z prsou a pokládáme na nahřátý talíř. Maso, které na kostře zůstane můžeme obrat a použít na studený kuřecí salát nebo do rizota.



 

21.9.2007

Registrace do newsletteru

:
benefit plus pluxee Edenred Benefity comgate platebni brana