suroviny na 4 porce
- 4 jehněčí kolínka
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g kořene petržele
- 100 g cibule
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce brusinkového džemu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- tymián
- rozmarýn
- 200 ml kvalitního
- červeného vína
- 1 palice česneku
- sůl
- pepř
Rozmarýnové brambory
- 12 středně velkých brambor
- (varný typ A – salátové)
- snítka rozmarýnu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Restovaná zelenina
- 2 červené kapie
- 2 menší cukety
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- sůl
- pepř
- 2 lžíce vinného octa (může být i balzamikový)
- 1 lžíce medu nebo cukru
1. Očištěnou mrkev, celer a petržel nahrubo nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na kostky. V pekáči, kde budete péct maso, rozehřejte olej a zeleninu na něm orestujte. Restujte pozvolna a dlouho, asi 20–30 minut, dokud zelenina nezíská tmavohnědou barvu (nesmí zčernat nebo se připálit). | |
2. Pro zvýraznění chuti přidejte ke kořenovému základu brusinkový džem. Nechte jej asi 3 minuty péct, až zkaramelizuje. Pak přidejte rajčatový protlak a 3 minuty restujte. Do pekáče vložte bylinky, přilijte víno, dobře promíchejte se zeleninou a nechte odpařit veškerou tekutinu. | |
3. Zatímco se zelenina restuje, opláchněte jehněčí kolínka, osušte je a odstraňte z nich přebytečný tuk a blanky. Ostrým nožem oddělte a oškrábejte maso z horní části kosti (zhruba 3 cm od okraje). Maso se během pečení stáhne a kost se obnaží. Výsledkem je efektní a profesionálně působící vzhled. Kolínka osolte, opepřete a vložte do pekáče s připravenou zeleninou. Do pekáče přidejte ještě celou palici česneku. | |
4. Přikryjte poklopem nebo alobalem a pečte v rozehřáté troubě při 150 °C doměkka asi 3 hodiny (podle velikosti kolínek). Většinou není potřeba pekáč otevírat a podlévat vodou, maso pustí trochu své šťávy a upeče se v ní. Doporučuji ovšem asi po 2 hodinách maso odkrýt, zkontrolovat, jak je propečené, a také to, jestli je není potřeba podlít – pokud ano, stačí půl deci vody. Jakmile je maso měkké, odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 190 °C a nechte je 10 minut zezlátnout. Nenechávejte maso odkryté déle, pak se vysušuje! (Pokud netrváte na „kůrčičce“, můžete tento krok klidně vynechat.) | |
5. Rozmarýnové brambory Půl hodiny před dopečením masa dejte na pánev nebo do pekáčku celé oloupané brambory. Promastěte je olejem, osolte, opepřete, přidejte natrhaný rozmarýn a celé stroužky česneku a dejte společně upéct (položte je do trouby vedle pekáčku s masem). Pečte doměkka a dokřupava asi půl hodiny. | |
6. Restovaná zelenina Před koncem pečení si připravte restovanou zeleninu na přílohu. Když budete tepelně upravovat papriku, je lepší z ní předem odstranit nestravitelnou slupku. Papriku oloupejte ostrou škrabkou na zeleninu. Poté ji rozkrojte a vyjměte jádřince s bílými blankami. Nakrájejte ji na asi 4 cm široké kousky (trojúhelníky, čtverce). Cuketu nakrájejte na 0,5 cm silné plátky ve tvaru čtverců o velikosti asi 4×4 cm. | |
7. Rozehřejte pánev s nepřilnavým dnem, přidejte olej a nechte zahřát. Plátky zeleniny orestujte dozlatova z obou stran (restujte zprudka, jen tak zůstane zelenina uvnitř křupavá). Pak vše dejte do mísy, osolte, opepřete a ochuťte octem a medem. Zamíchejte a podávejte jako teplou zeleninovou přílohu. | |
8. Pečená kolínka servírujte s opečenými bramborami a restovanou zeleninou. Vše na talíři pečlivě naaranžujte. |
„Dobře připravené kolínko je nejšťavnatějším pečeným kouskem z jehněte a na talíři vypadá velmi atraktivně. Když je maso správně připravené, je měkké jako máslo a samo se rozpouští na jazyku.“