PEČENÍ
- Domácí chléb napoprvé
21.10.2023 v 10:00
volná místa
(studio Žižkov)
3 300Kč
Objednat

Marika Klčová a Mirka Charvátová
Marika pochází z Krušných hor, kde jako malá díky svému dědovi, který byl pekař, nevědomky k pekařině přičichla. Je specialistka na kvas, a je doma všude tam, kde se používá droždí nebo různá kypřidla, která se pokouší proměnit na kvasovou variantu. Mirka se jako maminka dvou dcer dlouhá léta věnovala pouze domácímu pečení. Poté, kdy se obě dcery osamostatnily, získala volný čas na rozvíjení svých koníčků a zdokonalování pekařských a cukrářských dovedností.
Marika: Je nadšená a kreativní kuchařka a pekařka, která se do pečení vrhá s nadšením a žádná technika nebo ingredience jí není cizí. Chleby začala péct pro radost a její začátky byly založené na cestě Pokus/Omyl a tím se jí dostalo spoustu lekcí, jak chléb vylepšit a co příště udělat jinak. S většími či menšími pauzami se od roku 2015 stále více začala o pečení zajímat. V roce 2019 získala na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb v Pardubicích Profesní kvalifikaci na Výrobu chleba a běžného pečiva a také Výrobu jemného pečiva. V dubnu 2023 si pod vedením pekaře Beeshama Soogrima, který pořádá kurzy po celém světě a je jejím velkým pekařským vzorem, zapekla v jeho dvoudenním Sourdough MasterClass kurzu v Bundesakademie Weinheim v Německu a splnil se jí tak její velký pekařský sen. Domů si přivezla nejen jeho pšeničný kvas (Beesham jej má již od roku 2001), ale také sušenou verzi bezlepkového kvasu.
Mirka: Absolvovaní kurzu v Ola Kala se stalo mezníkem v jejím dalším životě. S nově nabytými zkušenostmi se začala pečení a cukrařině věnovat intenzivně a více pronikat do tajů tohoto řemesla. Své výrobky úspěsně prezentuje na sociálních sítích (@miri.charvatova) a právě díky nim se seznámila s Marikou (@mari.klee). Prvotní vzájemné lajkování příspěvků postupně přerostlo v osobní přátelstvi a spolupráci. Také z tohoto důvodu se obě kamarádky rozhodly předávat zájemcům své praktické zkušenosti formou kurzů.
V Ola Kala vedou kurzy: Domácí chléb

Domácí chléb napoprvé - PRO NEPOLÍBENÉ PEČENÍM I TY ZKUŠENĚJŠÍ. NOVINKA 2023
Čerstvě upečený chléb a všechny jeho tajnosti, vše pod dohledem 2 lektorek M&M.
Začínáme od píky. Základní chléb z kvásku i kvasu.
Jednoduchá a výtečná celožitná cihla se semínky. To se musí vyzkoušet!
Na cestě od kvasu - přes těsto - až po křupavě upečenou kůrku.
Kurz je určený zejména pro začátečníky i pro ty pečením nepolíbené:-).
Kurz trvá 5 hodin.
CHARAKTERISTIKA KURZU
Už jste někdy ochutnali čerstvě upečený chléb? Pokud ano, určitě víte, jaká pochoutka to je. Pokud ne, je to škoda, ale spolu to můžeme změnit. Od teď si už i vy doma můžete pochutnávat na čerstvě upečeném chlebu. Na tomto kurzu se naučíme opatrovat kvas, založíme si spolu těsto a odtajníme některá důležitá pekařská názvosloví. Také se zaměříme na přetužování těsta a stáčení do ošatky. Abychom měli kůrku křupavou, řeknemi se, jak na to... Upečeme si chléb a naučíme se pár triků, které využijeme i doma pro ozvláštnění našeho domácího chleba.
CO SI UPEČEME
-
Základní chléb z kvásku i kvasu – tzv. hybridní chléb
-
Celožitnou cihlu
NAUČÍME VÁS
-
Jakou používat mouku a jaké rozdíly v mouce jsou
-
Jaké časy a teploty jsou na kynutí optimální
-
Co je lednicové kynutí
-
Jak na přetužování těsta
-
Jak stáčet těsto do ošatky
-
Kdy lze použít laminaci těsta
-
V čem péct a jak dlouho
-
Kdy využívat zapařování trouby
-
Jaké jsou druhy kvasu a jaký kvas vlastně doma mít
-
Jak pečovat o kvas
-
Rozdíl mezi kvasem a kváskem
-
Jak uchovat chléb
-
Co s případnými zbytky chleba
O KURZU
Jak dlouho: Začátek v 16 hodin (nebo v 10.00), předpokládaný konec kolem 21. hodiny (nebo kolem 15.00). Zkontrolujte čas u konkrétního kurzu.
Kde: V našem studiu na Korunní 115, Praha 3 – Vinohrady nebo na Husitské 56, Praha 3 - Žižkov.
Maximální počet účastníků je 12 osob. Pracuje se ve skupinkách rozdělených podle druhu kurzu.
Za kolik: 3 300 Kč včetně DPH
CENA OBSAHUJE
Suroviny
Nápoje na uhašení vaší žízně neomezeně (voda, ledový čaj, káva, čaj, welcome drink, víno z doporučení sommeliera).
RECEPTURA – je pro účastníky na místě k dispozici
ZÁSTĚRA – je účastníkům kurzu k zapůjčení
OCHUTNÁVKA VÍN - v případě zájmu, vína doporučená sommelierem
CERTIFIKÁT - po absolvování kurzu obdržíte osvědčení o absolvování kurzu
CHCETE SE O KURZU DOZVĚDĚT VÍCE?
Chcete se o kurzu Domácí chléb napoprvé dozvědět více? Rádi vám všechno vysvětlíme. Kontaktujte nás.